ColorEdge referentie

Wie is eigenlijk #MSCHKY, Robert Maschke?

EIZO_Arbeitsplatz.jpg

De spookachtig donkere "#MSCHKY" look van Robert Maschke is populair bij muzikanten, acteurs en komieken. We spraken met de Duitse fotograaf en vroegen hem hoe hij zijn stijl vond, hoe AI de markt voor professionele beelden verandert en welke rol de ColorEdge CG2700X speelt in zijn workflow voor beeldbewerking.

Robert Maschke is altijd creatief, non-conformistisch en rusteloos geweest. Van een traditionele beroepsopleiding was voor hem geen sprake. Nadat hij in een modewinkel met een bijbehorend modelabel had gewerkt, richtte Maschke na zijn burgerdienst een van de eerste eBay-agentschappen van Duitsland op. In die tijd ontdekte hij fotografie als een vorm van artistieke expressie. "Mijn eerste publicatie had ik in 2008. Deze relatief kleine foto was toen een belangrijke bevestiging voor mij," herinnert Maschke zich. Dit werd snel gevolgd door andere publicaties, ook op groot formaat.

Maschke besloot om van fotografie zijn beroep te maken en zocht een agentschap. Zijn eerste commerciële opdrachten volgden. "Ik realiseerde me al snel dat, naast het creatieve proces van foto's maken, het werk van een commerciële fotograaf vaak ook inhoudt dat je de shoot überhaupt mogelijk moet maken met een budget dat meestal te krap is. Dat paste ook bij mij," legt Maschke uit. En zijn enthousiasme voor digitale beeldbewerking sinds de jaren negentig heeft ook zijn vruchten afgeworpen: tot op de dag van vandaag doet hij de nabewerking van zijn beelden altijd zelf.

De zaken gingen goed, Maschke had nu goede klanten en een indrukwekkende collectie fotoapparatuur. Maar artistiek voelde hij zich onvolledig en was hij zelf oververzadigd door de heersende tijdgeest van heldere, ultraperfecte glossy mensenfoto's.

Artistieke handtekening, geboren op een parkeerplaats

Om uit zijn creatieve crisis te komen, vertrok Maschke met een bewust minimale uitrusting bestaande uit een DSLR en een vaste brandpuntsafstand van 50 mm en reed hij met een vriend naar het centrum van Keulen. Daar aangekomen regende het pijpenstelen en de gefrustreerde Maschke was al op de terugweg toen hij in een opwelling de dichtstbijzijnde parkeerplaats opdraaide. Op dat moment had Maschke geen idee hoe invloedrijk deze spontane beslissing zou zijn. Vandaag herinnert hij zich: "Ik fotografeerde toen een vriend in deze vervallen parkeergarage onder technisch absoluut randbelichte omstandigheden. Na de shoot had ik niet het gevoel dat ik iets bijzonder baanbrekends had vastgelegd." Daarom bekeek hij de resulterende foto's pas dagen later, maar toen realiseerde hij zich al snel dat hij erin geslaagd was om een aantal zeer expressieve portretten te maken in de parkeergarage. Hieruit leidde hij twee stijlvormende inzichten af: minder techniek is meer en donkere, onglamoureuze locaties passen bij hem, en met de juiste beeldbewerking ontstond er iets waar Maschke verder mee wilde. Ook uitgeverij Galileo Press (nu Rheinwerk) zag dat hij iets spannends had gevonden en produceerde in 2014 een eerste videotutorial met Maschke in de garage van de uitgeverij.

Creatief voor creatievelingen

Maschke had zijn eigen signatuur gevonden met zijn "#MSCHKY stijl" en had duidelijk een gevoelige snaar geraakt. Er ontstonden samenwerkingen met Foto-TV, Adobe en Sony en Maschke's mix van technische uitmuntendheid, stilistische onafhankelijkheid en creatieve postproductie maakte hem binnen een paar jaar de eerste aanloophaven voor veel artiesten op het podium. Het resultaat zijn spectaculaire en soms polariserende producties zoals de cover van het album "Leben II" van rapper Azad, waarmee hij na een onderbreking van bijna zes jaar nummer één in de hitlijsten bereikte. Het toont een baby die vredig slaapt in een embryopositie, omringd door zwarte slangen. "We hebben lang onderzocht of we echte, idealiter echt zwarte slangen konden fotograferen voor het motief. Natuurlijk wilden we de baby apart fotograferen," herinnert Maschke zich met een knipoog. Toen echter duidelijk werd dat zulke slangen wel bestaan, maar dat ze elkaar zouden opeten als ze bij elkaar werden gezet, besloot hij om alleen de baby in het echt te fotograferen en de slangen volledig digitaal te laten renderen. In 2016 was dit duur en tijdrovend - AI was toen nog niet aan de orde. "Dat was echt een geweldige tijd," herinnert Maschke zich met liefde. "Er was veel ruimte voor creativiteit en budgetten om het te realiseren."

Galerie_Kuenstler_03.JPG

Streaming en AI veranderen de bestelsituatie drastisch

"Helaas zijn de dingen tegenwoordig vaak anders," geeft Maschke toe en legt uit: "Tegenwoordig is streaming de belangrijkste focus voor veel muzikanten. Albums worden steeds minder belangrijk. In plaats daarvan willen de algoritmes van de streamingdiensten tevreden worden gehouden door de regelmatige release van individuele nummers met korte tussenpozen. Voor de kleine thumbnails op streamingdiensten en social media-postings maken veel artiesten geen uitgebreide fotoshoots meer, maar gebruiken ze hun smartphone en steeds vaker beelden die door kunstmatige intelligentie (AI) worden gegenereerd."

AI - vloek of zegen?

KI-Bild_komprimiert.PNG

AI-gegenereerde #MSCHKY-stijl

Maschke heeft een gemengde kijk op de zich snel ontwikkelende verspreiding van AI: "De technologienerd in mij is absoluut gefascineerd, ik probeer het ook uit en probeer op de hoogte te blijven. AI-gebaseerde functies in beeldbewerking, zoals die van Photoshop, maken mijn werk merkbaar makkelijker." Hij is ook gefascineerd door volledig door AI gegenereerde beelden. Tegelijkertijd leiden AI-beelden, in een situatie waarin de vraag toch al gespannen is, tot een verdere pijnlijke inzinking van de vraag naar professionele fotografie, wat Maschke ook voelt.

Uitweg: waarachtigheid en realiteit

Maschke heeft daarom zijn fotografische focus weer verlegd naar klassieke reclamefotografie. Hij fotografeert regelmatig campagnes voor een grote fabrikant van huishoudelijke apparaten of werknemersportretten en visuals voor employer branding van grote bedrijven. De #MSCHKY-stijl is hier niet vereist, maar Maschke's talent om shoots te organiseren en de beelden precies de look te geven die de klant nodig heeft in de postproductie wel. "Waarachtigheid en authenticiteit zijn hier vereist. Het gaat erom echte werknemers en echte situaties te laten zien. Dat kan niet worden vervangen door stockfoto's of AI-gegenereerde beelden. Daarom zal er in de toekomst ook een markt zijn voor echte fotografie," weet Maschke zeker.

ColorEdge CG2700X als middelpunt van beeldverwerking

Hoe tegenstrijdig de twee polen van Maschkes werk op het eerste gezicht ook lijken - een duidelijke signatuur in stijl, belichting en postproductie enerzijds en briefinggerichte reclamefotografie anderzijds - één ding is voor Maschke altijd onmisbaar: een uitstekende monitor. Daarom vormt de ColorEdge CG2700X van EIZO het middelpunt van zijn beeldbewerkingsset-up. "De CG2700X doet precies wat hij moet doen: hij toont me mijn beeldbestanden precies zoals ze zijn.  Dat klinkt misschien banaal, maar iedereen die ooit intensief met beeldbewerking heeft gewerkt, weet dat dit niet vanzelfsprekend is, integendeel", verklaart Maschke zijn monitorkeuze en voegt eraan toe: "Mijn ColorEdge werkt net zo perfect met mijn MacBook Pro als met mijn Windows workstation." Maschke sluit de MacBook Pro snel aan op de EIZO via USB-C en het beeldschermsignaal wordt doorgestuurd, de MacBook wordt opgeladen en alle apparaten die zijn aangesloten op de USB-hub van de monitor worden gekoppeld aan de MacBook. De MacBook Pro wordt zelfs verbonden met het bekabelde netwerk via de LAN-poort die in de monitor is geïntegreerd. De monitor vervangt dus een dockingstation. Maschke's Windows werkstation is via HDMI en USB verbonden met de CG2700X, waarbij de geïntegreerde KVM-switch van de monitor ervoor zorgt dat het grafische tablet en de webcam die zijn aangesloten op de USB-hub van de monitor altijd automatisch worden gekoppeld aan de actieve computer wanneer het ingangssignaal op de monitor wordt geschakeld. "Dit is echt super praktisch," zegt Maschke blij.

Uitstekende beeldkwaliteit en automatische kalibratie

Gevraagd naar de meest opvallende kenmerken van zijn monitor, heeft Maschke twee duidelijke antwoorden: "Enerzijds is dat de heldere, uitstekende beeldweergave, die homogeen is tot in de hoeken van het beeld, en de grote kleurruimte. Aan de andere kant is het kleurbeheer echt extreem snel en handig dankzij de ingebouwde kalibratiesensor," zegt Maschke blij. Om te kunnen omgaan met verschillende lichtomstandigheden op het beeldverwerkingswerkstation, heeft Maschke individuele kalibratiedoelen gemaakt voor verschillende lichtomstandigheden, die hij met een handomdraai kan schakelen op de monitor of in de taakbalk van zijn computers. Hij heeft ook zijn ColorEdge CG2700X geprogrammeerd om alle kalibratiedoelen eens per maand 's nachts automatisch opnieuw te kalibreren. 
Hierdoor kan Maschke zich volledig concentreren op zijn eigenlijke creatieve werk op de computer, zonder zich zorgen te hoeven maken over het technische onderhoud van zijn digitale donkere kamer, en heeft hij nog steeds de zekerheid dat de beelden die hij aflevert er echt uitzien zoals hij ze bedoeld heeft - ongeacht of ze zijn onmiskenbare #MSCHKY-handtekening dragen of er precies zo uitzien als de klant heeft aangegeven.

De CG2700X doet precies wat hij moet doen: hij toont me mijn beeldbestanden precies zoals ze zijn. Dat klinkt misschien banaal, maar iedereen die ooit heeft gewerkt met beeldbewerking weet dat dit niet vanzelfsprekend is, integendeel.

Robert Maschke

Fotograaf

Robert Maschke

Robert Maschke is een fotograaf uit Keulen die gespecialiseerd is in artistieke portretfotografie, commerciële fotografie en beeldende kunst. Met zijn intense en expressieve portretten heeft hij de aandacht getrokken in de scene, wat regelmatig leidt tot samenwerkingen met bekende namen in de muziekindustrie. Ook samenwerkingspartners als Sony, Adobe en Hensel waarderen zijn creatieve en technisch hoogstaande werk.

Website | Instagram Robert Maschke Photography | Instagram ARTnique

Portrait_Maschke_2.jpg